Aanpasbare laagweergave

Door gebruik te maken van meerdere bass reflex poorten is het mogelijk om 1 of meerdere poorten te sluiten afhankelijk naar smaak en ruimte.

De Ilumnia Magister MK2 heeft 1 baspoort aan de voorkant en 2 aan de achterkant. Waarom niet 1 of 2 maar 3?

Bij gebruik van de voorste poort zullen room modes minder aangesproken worden en is het mogelijk om de speaker dichter tegen de muur te plaatsen.
Het verschil tussen de twee achterste poorten ligt voornamelijk in het weergeven van mid-lage energie. Zo geeft de bovenste poort wat extra energie in deze regio.

Het is tevens mogelijk om 2 poorten te combineren om zo de gewenste afstelling te bekomen. Dit kan handig zijn voor het vullen van grotere ruimtes.

Een algemeen perfecte poortafstelling van een luidspreker bestaat helaas niet, simpelweg omdat dit mede afhankelijk is van de ruimte waarin de luidspreker gepositioneerd wordt. 

Bij de Magister is deze afstelling 37Hz in een theoretisch perfecte ruimte.

Hoe bekom je deze afstelling? Bij het openen van 1 enkele poort afhankelijk van plaatsing in de ruimte.

2 POORTEN afstelling

Bij grotere ruimtes is het soms raadzaam om net iets hoger in frequentie te tunen om de ruimte beter te vullen (Q is hoger). In dat geval kan je eventueel twee poorten openen, bijvoorbeeld beide achterste poorten of de voorste en de achterste onderaan.

De tuning frequentie is in dit geval de som van beide poorten en zal ook voor beide poorten nu hetzelfde zijn (zelfs als deze verschillend getuned zijn). Dit effect is dus identiek als het inkorten van één poort zoals bij de Vocalis. En dus eigenlijk hetzelfde als één poort maar met een andere-, hogere tuning.

 

Waarom dan 3 poorten?

Het is ingewikkelder (om te begrijpen en te tunen) en duurder om te maken, maar je hebt nog meer controle en vrijheid qua afstelling door meerdere mogelijke combinaties.

Voorbeelden:

1. De Magister staat relatief dicht tegen de voorste muur:
Je kunt nu de achterste poorten sluiten en enkel de voorste gebruiken om zo minder room gain aan te spreken. Heeft dit een voordeel? Jazeker: Als je de achterste poort zou dempen (mocht je maar één baspoort hebben) ga je de 40-50Hz regio goed krijgen, maar ga je de frequenties erboven ook dempen en dat wil je niet. Bij gebruik van de voorste poort treedt dat probleem niet op.

2. Speaker staat ver van een muur op bv. 1/3 van de lengte van de ruimte:
Room gain is nu veel minder een probleem waarbij je best de achterste poorten gebruikt. Waarom? Elke poort laat meer dan enkel de getunede frequentie door. Bij het gebruik van de achterste poorten is dit effect veel minder hoorbaar en zal de helderheid en focus verbeteren.


 

Conclusie

3 poorten biedt wel degelijk een meerwaarde, maar je moet ze doordacht gebruiken en dat is niet altijd evident. Van het moment je de speaker goed kent is dit een handige tool om het laag beter af te stemmen op de ruimte. Dit voordeel heeft zich al meermaals bewezen. Demo’s, hotelkamers, slechte akoestiek van moderne huizen etc.

 

Ontdek meer over Ilumnia

Externe hoogwaardige stroomvoorziening

Een elektromagnetisch veld gevoed door de voeding

Directionele tweeter

Een directionele softdome zijden tweeter

Instelbare balans

Pas uw tweeterfrequentie aan

Ilumnia LEMS driver

Een van 's werelds meest geavanceerde elektrodynamische driver

Gestapeld multiplex ontwerp

Een staaltje vakmanschap van de hoogste orde

Semi-Omnidirectioneel geluid

Met behoud van pinpoint focus