Het meest natuurlijk geluid.

Semi-Omnidirectioneel geluid

Met behoud van pinpoint focus

Ilumnia LEMS driver

Een van 's werelds meest geavanceerde elektrodynamische driver

Instelbare balans

Pas uw tweeterfrequentie aan

Gestapeld multiplex ontwerp

Een staaltje vakmanschap van de hoogste orde

Directionele tweeter

Een directionele softdome zijden tweeter

Externe hoogwaardige stroomvoorziening

Een elektromagnetisch veld gevoed door de voeding

Aanpasbare laagweergave

Aanpasbare laagweergave naar voorkeur

driver

De driver

Er was maar één manier om deze uitdagingen aan te gaan en de beste luidsprekers in de wereld te overtreffen en dat was het ontwerpen van een compleet nieuw driver principe. Een ontwerp waarbij dus die luidspreker componenten werden weggelaten die voor de meeste problemen zorgen in dynamische luidsprekers: de spider (centreerring) en de surround (de veelal rubberen ophanging). Dit kwam “simpelweg” neer op de realisatie van een zwevende conus.

Het doel was dat 100% van het versterkersignaal (muzieksignaal) daadwerkelijk de conus – en alleen de conus – zou bereiken. Zo zou zelfs het kleinste signaal (micro detail) vertaald worden in een beweging van de conus en tegelijkertijd een ultrasnelle weergave van grote signalen (macro dynamiek) plaatsvinden. Wij noemen dit ontwerpprincipe: “energy-to-movement ratio”

Dit doel werd gerealiseerd door onze unieke-, gepatenteerde Ilumnia LEMS driver met ‘s-werelds eerste zwevende conus. 

DE TECHNOLOGIE

Een zwevende conus

De Ilumnia LEMS driver bevat maar liefst 69 onderdelen, die het zwevende conus principe mogelijk maken, waarvan de Linear Excursion Motor System (LEMS) de kern vormt. Deze motor doet twee dingen. Enerzijds creëert hij het  gecontroleerde magnetische veld en houdt hij de piramidevormige conus continu op de juiste plaats. Anderzijds geeft hij het muzieksignaal door, zoals in elke andere driver. Beide functies zijn volledig galvanisch van elkaar geïsoleerd.

De aparte decompressie kamer in combinatie met een aluminium ring, die met een minimale tolerantie van 0.03mm aan de conus gelijmd is,  zorgt ervoor dat de gangbare onder- en overdruk bij beweging van de conus geneutraliseerd wordt. Hierdoor worden alle bij “normale” dynamische drivers optredende resonanties, vervorming, energie absoprtie en non-lineair gedrag geëlimineerd.

Om het tevens gangbare Doppler effect van recht vooruit stralende mid-bass drivers te minimaliseren is de driver tevens onder een schuine hoek naar boven in de kast gemonteerd. Bij de Ilumnia Magister is deze hoek geoptimaliseerd op 9 graden en bij Ilumnia Vocalis op 13 graden.

Naast de mechanische issues van traditionele dynamische drivers is er ook een belangrijk electrisch issue dat we dynamische compressie noemen. Dit wordt veroorzaakt door de afnemende energie van de motor bij verre uitslag (bij hoger volume) van de conus. Ilumnia heeft dit opgelost door de ophangingsspoel in de motor variabel te maken (wat kan bij een elektro-magnetische ophanging), waardoor de grip van de motor op de conus en daarmee de juiste energie overdracht continu optimaal aangepast kan worden. Hierdoor ontstaat maximale (99,7%) lineariteit en dus minimale compressie. Het geluid blijft dus altijd moeiteloos en vrij. Bij de Magister is de ideale dempingsfactor voor elk type versterker nog verder te finetunen via de aparte power supply (losse conus bij transistor- en strak bij buizenversterkers).

Als conusmateriaal is lichtgewicht papier gebruikt. Dit kon makkelijk nu de conus geen enkele mechanische weerstand meer zou ondervinden van de ophanging en de centreerring. Hoe lichter het conusmateriaal hoe minder energie van het muzieksignaal verloren gaat. De afmeting van de conus van 8inch/15,5cm gaf de beste ratio tussen snelheid en verplaatsing.

Belangrijk bijkomend voordeel is een makkelijke- en relatief goedkope vervanging van de conus in het geval van beschadiging door ongelukken. Beschadiging door overbelasting zal niet snel gebeuren en overbelasting zal zich hoorbaar en zichtbaar aankondigen doordat de conus tegen de neopreen demper aankomt. Dit zal pas gebeuren bij een belasting met ca. 200 Watt. De conus heeft een vrije uitslag van maar liefst 8mm.

TECHNOLOGIE

Luidspreker technologie

No spider

Unieke versterker match

Ilumnia Magister is de enige luidspreker ter wereld die af te stemmen is op de dempingsfactor van de versterker. Dit is een belangrijk bijkomend- en uniek voordeel van de elektromagnetische ophanging van de conus. De demping van de stijheid van de ophanging van de conus is daardoor regelbaar door de gebruiker in 5 standen op de bijgeleverde power supply. Stand 3 voor de meeste solid state versterkers, stand 4 voor een klasse A triode buizenversterker en stand 5 bij een 300B versterker. Met name een optimaal gecontroleerde-, strakke- en uiterst gedefinieerde laagweergave (beneden 150Hz) is het resultaat.

Bij alle andere dynamische luidsprekers wordt deze demping automatisch (maar ook ongewild en in zekere zin ongecontroleerd) gecreëerd door de aanwezigheid van mechanische onderdelen zoals spider en surround en dus valt hier niets aan te sleutelen of te regelen.

Er wordt weleens gezegd dat een versterker niet bij de luidsprekers past en dan koopt men een andere versterker of een andere luidspreker. Bij Ilumnia is dit verleden tijd.

curve

De resultaten

  • Vrijwel volledig (99,7%) lineair gedrag van de conus bij elk volume en bij elke dynamiek in de muziek.
  • Daarmee volledig (99,7%) compressieloze weergave.
  • Ultrasnelle weergave met behoud van alle micro- en macro dynamiek en details.
  • Geen mechanische vervorming en -resonanties.
  • Minimale aanwezigheid van Doppler effect door de schuine plaatsing van de conus.
  • De ruimtelijke klankeigenschappen van een rondstraler gecombineerd met de plaatsing van een puntbron door de plaatsing van de tweeter exact boven het midden van de conus.
  • Diepe- en onvervormde laagweergave uit een relatief kleine driver door het ontbreken van mechanische (en electrische) weerstand.
  • Perfecte automatische aanpassing aan dempingsfactor – bij Magister zelfs verder af te stemmen op het type versterker.
  • Volledig neutraal- en natuurlijk geluid zonder optreden van luistermoeheid.