Vinyllab.nl te gast bij ilumnia

Ilumnia Magister Impressie & Sneak Preview

De revolutionaire Ilumnia Magister luidspreker begon Songbird van het album Rumours van Fleetwood Mac te spelen. Waarom deze opname gekozen? Ik heb dit album twee keer op vinyl, op CD en als hi res file op mijn NAS. Prachtige muziek, maar de opname kon mij nooit helemaal bekoren: weinig dynamiek, beetje schel. Geen echte reference opname.

Tot ik het nummer op de Ilumnia Magister hoorde… Ongelooflijk! Nee, nog steeds niet het ultimum van dynamiek. Nee, nog steeds niet de meesterlijke opname. Dan zou de Ilumnia ook geen eerlijke luidspreker zijn (en dat is ie wel kan ik je vertellen).

Maar opeens was daar de emotie, die het nummer (en het hele album) kenmerkt. De emotie die ik nog nooit bij dit nummer zo had gehoord. Alleen al de inzet van de piano aan het begin greep mij onmiddellijk bij de kladden – “en nu ga je eens écht naar dit nummer luisteren mannetje, zoals het bedoeld is”, leek Mick Fleetwood mij toe te bijten.

Dit kan alleen maar een luidspreker die de muziek begrijpt, vastpakt en aflevert zoals het is. Geen sausje, geen toevoeging, geen vervorming, geen valse ruimtelijkheid, niet groter of kleiner dan het is. Gewoon eerlijk, zoals het alleen maar kan als de fysische belemmeringen, die elk luidsprekerconcept nu eenmaal heeft, nagenoeg allemaal worden geëlimineerd.